werk Kees van Grootveld

OVER KEES

‘Kijken met de vingers en voelen met de ogen’, dat is wat Tim Bouwhuis, mijn beeldhouwdocent aan het ABC-atelier, onderwees. Als ik aan het boetseren ben neem ik dat altijd mee. Voor mij zijn er verschillende werkwijzen om tot een beeld te komen. Als ik werk in klei of in boetseerwas kan dat met een model als uitgangspunt, het fijnst is het als er een levend model is. Ik waardeer het zeer als mensen willen gaan zitten of willen poseren, het is zo leuk om met volle aandacht te kijken wie daar is en welke vormen je kunt ontwaren. Een andere manier van werken is om het zonder vooropgezet plan te doen. Ik begin dan te boetseren en kijk wat er ontstaat, daarop associeer ik verder en kijk wat het beeld nodig heeft. In collages wil ik werelden oproepen die schurend zijn, schoonheid oproepen, absurd zijn en je verwarren.

Inspiratie vind ik in de mens, de menselijke figuur en de verscheidenheid die natuur en cultuur biedt. De concentratie die er is als je met meerdere mensen aan het werk bent in dezelfde ruimte, is heel motiverend. Het begeleiden van mensen in wat ze maken beschouw ik als een voorrecht. Het geeft me voldoening mensen verder te helpen in hun creatieve proces.

Ik houd ervan me te verdiepen in de kunstgeschiedenis, dat kan gaan van de Renaissance tot aan De Stijl en van Outsider Art tot aan conceptuele kunst. Muziek is een andere passie, ik zing graag liedjes van singer-songwriters, oude country en gregoriaans.